Wyższy standard żywienia w bielskim szpitalu

Nowoczesna, świetnie wyposażona, godna XXI wieku, dysponująca doskonale przygotowaną kadrą – tak można określić nową kuchnię w bielskim szpitalu, którą 20 lutego br. uroczyście oddano do użytku.
Ilustracja do artykułu DSC_5197.JPG

– Snuję opowieść o szpitalu, który krok po kroku się zmienia na lepsze – mówił starosta bielski Sławomir Jerzy Snarski

Będzie służyła przede wszystkim pacjentom, podnosząc komfort ich pobytu w placówce, ale też wykorzystywana będzie do celów szkoleniowych. Na jej bazie powstanie bowiem regionalny ośrodek szkolenia zespołów żywienia szpitalnego. Efektem zrealizowanej inwestycji będzie podniesienie standardów opieki w zainteresowanych placówkach medycznych. Inwestycję wartą 6,5 mln zł sfinansowano ze środków rezerwy budżetu państwa (5,1 mln zł), budżetu Powiatu Bielskiego (1,3 mln zł) oraz środków własnych Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Bielsku Podlaskim (ok. 180 tys. zł). Dotyczącą jej prezentację przedstawiła zastępca dyrektora SPZOZ Patrycja Sarnacka.

Występ podopiecznych Przedszkola na Hołowiesku

Występ podopiecznych Przedszkola na Hołowiesku

– Od 18 lat snuję opowieść o szpitalu, który krok po kroku, jak państwo obserwujecie, stale się zmienia na lepsze – mówił podczas ceremonii otwarcia kuchni starosta bielski Sławomir Jerzy Snarski. – W ubiegłym roku oddaliśmy do użytku centralną sterylizatornię, obecnie czekają na zakończenie kolejne inwestycje.

odznaczenia

Dyrektorzy Bożena Grotowicz i Arsalan Azzaddin odbierają odznaczenia „Za zasługi dla ochrony zdrowia”

Starosta podziękował wszystkim, którzy zaangażowani byli w realizację inwestycji – wicestaroście Piotrowi Bożko, członkom Zarządu, radnym Rady Powiatu, wójtom i burmistrzom z powiatu bielskiego, przedsiębiorcom oraz pracownikom szpitala. – Moi współpracownicy nigdy nie mieli wątpliwości, że warto dokładać środki finansowe do działalności szpitala. Dzięki pieniądzom samorządowców rozwiązaliśmy wiele problemów, bo zostały przez nich wsparte także inne zadania. Służy to naszym mieszkańcom, podnosi jakość ich funkcjonowania. Piękne jest to, że przedsiębiorcy uważają szpital i jego misję za nasze wspólne dzieło, dając szansę pacjentom na podniesienie komfortu leczenia. Jesteśmy przekonani, że pracownicy szpitala zrobią wszystko, by dzięki wiedzy i zaangażowaniu nieść pomoc tym, którzy jej potrzebują. To wszystko jest dla nas bardzo ważne, bo tworzymy wzajemnie wspierające się środowisko.

wicestarosta

Wystąpienie wicestarosty Piotra Bożko

Podczas uroczystości dyrektorzy szpitala – Bożena Grotowicz i Arsalan Azzaddin – otrzymali odznaczenia „Za zasługi dla ochrony zdrowia” nadane przez Ministra Zdrowia na wniosek starosty bielskiego. Podziękowania za udzielane wsparcie finansowe otrzymali m.in. starostowie Snarski i Bożko.

bp Dydycz

Poświęcenie kuchni przez biskupa drohiczyńskiego seniora Antoniego Pacyfika Dydycza

Ceremonię otwarcia kuchni szpitalnej uwieńczyło jej poświęcenie przez kapłanów: biskupa drohiczyńskiego seniora Antoniego Pacyfika Dydycza oraz arcybiskupa bielskiego Grzegorza. Symbolicznego przecięcia wstęgi dokonali obaj starostowie, dyrektor Bożena Grotowicz, dyrektor oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia Maciej Olesiński, przedstawiciel generalnego wykonawcy firmy Wikbud Wiesław Kiśluk oraz projektant Maciej Pokorski.

abp Grzegorz

Poświęcenie kuchni przez arcybiskupa bielskiego Grzegorza

Miłym akcentem uroczystości był występ małych podopiecznych Przedszkola na Hołowiesku w Bielsku Podlaskim. Przedszkolaki z pełnym wdziękiem zatańczyły oraz wykonały kilka piosenek, w tym brawurowo utwór z repertuaru Anny Jantar „Żeby szczęśliwym być”.

przecięcie wstęgi

Uroczyste przecięcie wstęgi

 

pd

Powrót na początek strony