Profilaktyka zakażeń pokarmowych

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bielsku Podlaskim zwraca uwagę na profilaktykę zakażeń pokarmowych.
Ilustracja do artykułu 0805logo pis.png

Zatrucia i zakażenia pokarmowe to ostre i gwałtowne dolegliwości żołądkowo-jelitowe objawiające się zwykle biegunką, wymiotami, bólami brzucha, nudnościami, bólami głowy, gorączką. Występują w stosunkowo krótkim czasie po spożyciu żywności lub płynów skażonych drobnoustrojami (bakterie, wirusy, pasożyty). Największą liczbę zatruć odnotowuje się w okresie letnim, kiedy następuje wzrost ilości organizowanych imprez okolicznościowych (przyjęcia, wesela itp.). Na częstsze występowanie zatruć pokarmowych w tym okresie wpływ ma wyższa temperatura, która sprzyja szybkiemu rozwojowi patogenów, skracając okres przydatności potraw do spożycia. Szczególnie niebezpieczne są potrawy przygotowywane na bazie surowych jaj, mięsa, zwłaszcza drobiowego oraz przetworów mlecznych.

 

mb, PPIS

Powrót na początek strony